• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Visie op | ‘Onze uitdaging is een grote ontdekkingsreis’

Visie op | ‘Onze uitdaging is een grote ontdekkingsreis’

In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle huizen in Nederland van het gas af gaan. Dat is nogal een opgave. Niet alleen voor woningcorporaties en woningeigenaren, maar ook voor de regionale netbeheerders. Om gasloos te verwarmen en te koken moet vrijwel elk huis aangepast worden, een taak die alle partijen binnen de hele energiebranche gezamenlijk op moeten pakken. Martha van den Hengel is Kwartiermaker uitvoering regionale energietransitie bij Alliander en vertelt wat ons te wachten staat.

Verandering

“De manier waarop we ons werk tot nu toe georganiseerd hebben moet anders. Dat is nodig om in 2037 alle huizen in Nederland te verduurzamen. We zijn daar nu in het klein ook al mee bezig, denk aan nieuwbouwhuizen bijvoorbeeld. Maar als straks de bulk volgt dan redden we het niet met onze huidige werkwijze.” Zoeken naar nieuwe, slimme manieren om de energietransitie mogelijk te maken, én het vinden van meer mensen in de techniek, dat is de vraag die zij kreeg.

Inventariseren

Gemeentes zijn nu nog bezig met het inventariseren welke alternatieven er beschikbaar zijn om gas te vervangen. Hier volgt een ‘wijktransitieplan’ uit, waardoor duidelijk wordt hoe per dorp of de stad de wijken straks verwarmd gaan worden. “Dat heeft uiteraard gevolgen voor de bestaande huizen, denk aan isoleren, verzwaren van elektriciteitskabels en het verwijderen van gasaansluitingen. Om het grote aantal huizen allemaal aan te kunnen passen is het nodig om goed naar de huidige processen te kijken, wat doet een monteur, wat doet een aannemer en kan dat efficiënter? Hoe komen we aan voldoende mensen om het werk uit te voeren en waar kunnen we innoveren?”

Eén lijn

Martha zit hiervoor met allerlei partijen aan tafel. “Belangrijk is dat we als regionale netbeheerders op één lijn zitten. En als we dan een nieuw concept bedenken waar we het allemaal over eens zijn, dat we dat concept dan gaan implementeren.” Martha zoekt proactief naar vernieuwende denkers, bijvoorbeeld uit de autobranche of chemie. “Door mensen van buitenaf te betrekken kom je op ideeën die je anders niet zou hebben. Eigenlijk is het een grote ontdekkingsreis.”

Er is nu al een groot tekort aan technisch personeel. Een monteur kan vandaag de dag uit wel 40 banen kiezen. “Daarom moeten we meer dan ooit tevoren investeren in manieren waarop we ons werk sneller kunnen doen.” Als voorbeeld haalt Martha een aanbesteding voor laadpalen aan. “We hebben partijen uitgenodigd te reageren om met innovatieve ideeën te komen om een kleinere aansluiting in een laadpaal te maken én om deze laadpaal veel sneller dan nu, aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Een klein voorbeeld misschien. Maar met de grote aantallen die we er moeten plaatsen, gaat dat echt helpen. Alleen zo maken we de energietransitie mogelijk ”