• You are here:
  • Home
  • Nieuws
  • Visie op | ‘Houd het simpel en transparant’

Visie op | ‘Houd het simpel en transparant’

Visser & Smit Hanab brengt energie, staat in het logo. Dat geldt zeker voor de distributietak van deze VolkerWessels groep. Rolph Houterman is de directeur van V&SH Distributie en vandaag is de redactie van Stipelnewz bij hem op bezoek in Papendrecht om te praten over veiligheid. We treffen hem op een goed moment. Vandaag vieren ze het heugelijke feit dat ze trede 3 van de veiligheidsladder behaald hebben.

Samenwerking
“Dat gezamenlijk vieren vinden we belangrijk. Dus daarom is er vandaag een gehaktbal of een visje in de keet bij de sleuf”, begint Rolph. Lol hebben in je werk is vaak een ondergewaardeerde waarde. Als je als team prettig samenwerkt en je door je collega’s gewaardeerd wordt dan komt dat ook de veiligheid ten goede.

En andere basis voorwaarde voor veiligheid is gelijkwaardigheid tussen de netbeheerder als opdrachtgever, en de aannemer als opdrachtnemer. Als we allemaal willen dat we ‘Samen mooi werk maken voor de eindklant’, komt dat productiviteit en veiligheid ten goede en worden de totale ketenkosten verlaagd. En daar is naar mijn idee nog best wat winst te halen.

Vanzelfsprekend
Volgens Houterman is ook de manier waarop je als directie omgaat met veiligheid een belangrijke pijler. “Hoe zit je er als directie zelf in? Ik probeer iedere week naar buiten op werkbezoek te gaan. Volgens de richtlijnen moet ik dat 12 keer per jaar doen maar tot nu toe lukt het om wekelijks een werkplek te bezoeken.

De BEI en VIAG zijn een rode draad in onze activiteiten en we verlangen op dat gebied veel van al onze vaklieden. Om dat goed te begrijpen, heb ik onlangs zelf ook examen gedaan voor VOP LS en VOP Gas. Zeker nu sta ik er bij stil hoe we door het hebben van de BEI en VIAG-regelgeving en werkinstructies alles bijzonder goed geregeld hebben binnen de branche. Het lijkt vaak zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk helemaal niet.”

Bij Visser & Smit Hanab geldt het streven naar 0 incidenten. Elk incident is te voorkomen stelt hij. Het bereiken van trede 3 is een heel mooi resultaat: ‘Maar je moet oppassen dat je niet doorschiet in het maken van nog meer beleid. Het moet wel uitvoerbaar blijven voor de mensen die ermee moeten werken. Ik ben een groot voorstander van het vereenvoudigen van zaken en meer transparantie. Zo hebben we één tool gemaakt waar alle verschillende vereisten op het gebied van veiligheid in samenkomen, met een paar clicks vind je dat wat je nodig hebt voor je functie. Op deze manier zien medewerkers (en ikzelf) door het bos de bomen weer.”