• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Online examineren heeft de toekomst!

Online examineren heeft de toekomst!

Examineren gebeurde tot voor kort op de traditionele manier; samen met andere kandidaten op een examenbureau of incompany, in het bijzijn van een toezichthouder of examinator. Stipelcertificaathouders moeten elke drie jaar hercertificeren om hun competenties op peil te houden. En toen kwam corona. Examen- en opleidingscentra sloten de deuren, maar het Stipel-certificaat liep wel af. Rianne Voskuil, manager van examenbureau 2 Next Level was op dat moment al bezig met het ontwikkelen van online examinering. Dit kwam in een stroomversnelling.

Protocol

Examenbureau 2 Next Level is vorig jaar zomer opgericht, maar in het voorjaar kon er door corona niet meer geëxamineerd worden. “Dat was een bittere pil”, begint Rianne. “De testfase van online examinering heb ik toen versneld opgepakt”. “Het protocol dat ik geschreven heb is getoetst en beoordeeld door DNV en Stipel, waarna we goedkeuring kregen, om zowel de theorie- als de praktijkexamens online af te nemen. Eerst volgden een aantal testpilots, na overleg en enkele aanpassingen gaven DNV en Stipel groen licht om online examineren verder uit te rollen.”

Een-op-een

2 Next Level maakt gebruikt van Zoom, een online tool waarbij je elkaar virtueel kunt zien en spreken. De examenkandidaat ontvangt vooraf documenten die getekend moeten worden daarna krijgt de deelnemer toegang tot de Zoomsessie. De ruimte waarin de kandidaat zich bevindt wordt gescreend en de kandidaat moet zich legitimeren. Wanneer de kandidaat aan alle eisen voldoet, kan het examen beginnen. Rianne leest de vraag en de mogelijke antwoorden voor en de kandidaat geeft antwoord. Hij mag hiervoor het BEI of VIAG-document en de bijbehorende VWI’s  raadplegen. “Het is een arbeidsintensieve oplossing, er mag alleen één op één geëxamineerd worden. Maar we kunnen in ieder geval verder met examineren. De examens zijn vaak ’s avonds, waardoor het werk overdag gewoon door kan gaan. Een ander voordeel is de besparing op reiskosten en we hebben gemerkt dat werkgevers het op prijs stellen dat de hercertificering, ondanks de dispensatieregeling van Stipel, gewoon doorgaat.”

Bovenop

Voor het praktijkexamen is eenzelfde werkwijze ontwikkeld. Rianne is in de praktijkruimte aanwezig, dit is noodzakelijk voor de veiligheid, mocht er een ingreep nodig zijn. De kandidaat is uitgerust met een bodycam, waarmee de examinator, via Zoom, de handelingen van de kandidaat volgt. “De examinator zit er letterlijk met zijn neus bovenop. Hij heeft zelfs duidelijker zicht dan ik, terwijl ik in dezelfde ruimte aanwezig ben.”

Nu we in iets rustiger vaarwater terecht gekomen zijn, is dat voor Rianne geen reden om het hierbij te laten. “Integendeel, ik ben heel blij met deze innovatie, ik werk aan een constante verbetering van de dienstverlening. Vanuit de branche is er heel positief gereageerd op deze oplossingsgerichte aanpak. Online examineren heeft de toekomst, het is nu de tijd om ons daar verder in te verdiepen en het proces te optimaliseren. Maar we hebben niet de illusie dat fysieke examens op korte termijn verdwijnen”, besluit Rianne.