• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Keet van de Week | The Royal make-over ‘Werk met een gouden randje’

Keet van de Week | The Royal make-over ‘Werk met een gouden randje’

In het chique hart van het oude stadscentrum van Den Haag liggen de straten open, overal waar je kijkt zijn mannen aan het werk. De gemeente werkt aan ‘The Royal Make-over’ van het voetgangersgebied. Ook de ploeg van Arie Stigter, uitvoerder bij Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken is er aan het werk. Tussen het winkelend publiek, pakketbezorgers en winkeliers werkt hij met zijn team over een lengte van 1 kilometer aan de aanleg van een nieuwe laagspanningskabel, en het vervangen van water-, gasleidingen. Op steenworp afstand van het Paleis Noordeinde staat de gele keet van Van Gelder. Samen met twee collega’s zit hij in de keet en bespreken ze hun werk met ‘gouden randje’.

Efficiënt
“Het is een enorme uitdaging om in een druk gebied als je dit om je opdracht veilig uit te voeren”, begint Arie. “De gemeente wilde het voetgangersgebied van dit deel van het centrum herinrichten. Als de straat er toch uit moet dan is het wel zo efficiënt om te kijken of er nog meer moet gebeuren.” De huidige gas- en waterleiding zou op termijn vervangen moeten worden. Dit werk kon dus nu meteen gecombineerd uitgevoerd worden. Arie: “Zo hebben de winkeliers en het winkelend publiek er maar een keer last van. Dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt. Wij hebben met veel verschillende belangen te maken, de winkelier, het publiek, de gemeente. Voor het straatwerk heeft de gemeente bijvoorbeeld een eigen aannemer aan het werk. Die is weer afhankelijk van hoe snel wij kunnen doorwerken.”

Druk
Door de complexiteit zit snel meters maken er niet in. In tegendeel. Arie: “Er liggen zoveel kabels en leidingen in de grond, dat maakt het lastig om snel in te werken. En als dat geen uitdaging is dan zijn het de fietsers die niet afstappen en over de smalle loopplanken rijden. Er zijn al verschillende boetes uitgedeeld. Maar we hebben ook te maken met de winkelier die klaagt over de bereikbaarheid van zijn winkel. We doen ons werk zorgvuldig en zo veilig mogelijk, maar het wordt ons wel heel moeilijk gemaakt.” Het liefst zou hij zijn ‘werkvak’ af willen zetten, maar dat kan niet als ook de winkels open moeten blijven. “Helaas hebben we door de complexiteit ook wat vertraging opgelopen. Maar dat hebben we weer deels goedgemaakt door in de wintermaanden gewoon door te werken. Dat werd gezien door onze opdrachtgever en die bracht ons een heerlijke kop erwtensoep.”

Nu Aries werk dichter bij Paleis Noordeinde komt krijgt hij er nog een aandachtspunt bij. Rondom het paleis wordt alles wat er gebeurt in de gaten gehouden. “We moeten alles wat we doen goed uitleggen, en anders krijg ik direct vragen. Het paleis mag nooit in gevaar komen natuurlijk.” Als Arie mag kiezen werkt hij toch liever in het open veld. “Winkeliers zijn tot op zekere hoogte begripvol maar willen toch zo snel mogelijk uit de rotzooi, dat begrijpen we goed, we doen ons best!” Het werk duurt nog tot augustus, voorlopig zullen ze nog even geduld moeten hebben.