• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Keet van de Week | ‘Plaisier was hier’

Keet van de Week | ‘Plaisier was hier’

In de kop van Noord-Holland is aannemer Plaisier druk aan het werk op ’s Heeren Loo. Tot voor kort woonden op dit terrein alleen mensen met een verstandelijke beperking. Maar dat verandert zodra Jan Luikens, machinist/meewerkend voorman samen met zijn collega Rik de hoofdleiding voor gas- water, elektra en data heeft aangelegd voor nieuwbouwwoningen.

Nieuwbouw
Er is een gesloten hekwerk om het terrein waar Plaisier aan het werk is geplaatst. Buiten het hek zie je mensen op grote skelters voorbij rijden of wandelen. Niemand kan het werkterrein zo maar betreden. Wel zo veilig. Op het nu nog braakliggende terrein komen straks 23 nieuwbouwwoningen. Iets verderop is al een zelfde straat met woningen aangelegd.

Personeel
Jan moet even diep nadenken als hij de vraag krijgt hoe lang hij al bij Plaisier werkt. “33 jaar is het inmiddels”, lacht hij. En daarmee is hij niet eens de medewerker met het langste dienstverband. Terwijl hij in de keet de redactie te woord staat werkt zijn collega Rik gewoon door. Jan: “Ik heb ook een tijdlang in mijn eentje moet werken hoor. Gewoon omdat het lastig is om aan goed personeel te komen.” Rik loopt nu sinds vier weken met hem mee en hij is heel blij met zijn hulp.

Plaisier was hier
“Hij heeft al een hoop ervaring op dit gebied dus dat scheelt”, vervolgt hij. “Maar ik breng hem nu de Jan Luikens manier van werken bij.” Zelf zit hij het liefst in de cabine van zijn graafmachine. “Ik geniet ervan als ik na het graven het terrein weer prachtig gladgestreken oplever. Op die manier laat je ook je visitekaartje achter. Plaisier was hier, en dat zie je meteen. Maar er is veel te veel werk om alleen maar als machinist te kunnen werken.”

Achterstand
Jan: “We hebben het razend druk, lopen zelfs achter. In Flevoland is het nog erger heb ik begrepen. Ondanks de drukte en een tekort aan personeel ga ik nog iedere dag met plezier naar mijn werk. Ik heb het vak echt in de praktijk geleerd, ik werkte in een supermarkt voordat ik hier begon.” Jan heeft ook een Stipel-certificaat. “Nu ben ik officieel nog WV’er (werkverantwoordelijke red.). En om mijn aanwijzing voor AVP’er (allround vakbekwaam persoon red.) te krijgen is de kans groot dat ik straks weer examen doe. Opdrachtgevers vragen erom dat je de juiste papieren hebt.”

Incidenten komen weinig voor bij Plaisier. “En als er wat is dan bespreken we dat uitvoerig bij toolbox-meetings. Hoe is het gebeurd en hoe kunnen we dergelijke ongevallen in de toekomst voorkomen? We besteden veel aandacht aan werken in vervuilde grond en verkeersmaatregelen. Kijk hier is het werkterrein mooi afgezet met hekken, maar dat kan niet overal. Daarom zeg ik toch altijd weer: je kunt nog zo veel cursussen volgen en richtlijnen opstellen maar gebruik altijd je gezonde verstand.”