• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Keet van de Week | ‘Hier zitten ze er straks warmpjes bij’

Keet van de Week | ‘Hier zitten ze er straks warmpjes bij’

In de verte doemen de nieuwbouwhuizen van de wijk Vroonermeer noord op in de mist. Op deze grijze novemberdag brengt de redactie van Stipelnewz een bezoek aan aannemer MVOI. Ronald Rendering is hoofduitvoerder en hem ontmoeten we vandaag in de keet op het terrein. Hij is verantwoordelijk voor het aanleggen van het warmtenet en het aansluiten van woningen. 730 huizen zitten er straks warmpjes bij door de restwarmte die vrijkomt van de huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar.

Veilig in de keet
Met de kale drassige vlakte is het moeilijk voor te stellen dat hier straks een mooie nieuwbouwwijk met veel waterpartijen staat. Nu is het terrein deels in gebruik door MVOI. Op de deur van de keet hangt een LMRA-poster (Laatste minuut risico-analyse) met daarop de bijbehorende instructies. “Al onze medewerkers hebben de richtlijnen ook op creditcard-formaat bij zich”, begint Ronald. “Net als andere bedrijven besteden we veel aandacht aan veiligheid. Zoals bijvoorbeeld het controleren van het gereedschap van de lassers en we kijken ook naar de manier waarop er gewerkt wordt.”

Maandagochtend
“Iedere week beginnen we met het ‘maandagochtendgebed’, oftewel met een ‘praatje pot’”, lacht Ronald. “We bespreken de werkzaamheden die we de komende week moeten doen en kijken ook terug op de afgelopen week. Als er punten zijn die verbeterd moeten worden dan bespreken we dat meteen met elkaar. Wat je in deze periode veel terugkrijgt is dat er behoefte is aan licht. Maar op een veld als dit is dat wat moeilijk te realiseren.” Op deze plek werken de mannen van MVOI nu aan de aanleg van het hoofdnet. Zodra dat klaar is kunnen de huizen gebouwd worden. “Daarna komen we terug voor het secundaire net, en zorgen we ervoor dat de huizen aangesloten worden op het warmtenetwerk. In de loop van volgend jaar komt er waarschijnlijk nog een taak bij, dan zijn we ook verantwoordelijk voor storingen en onderhoud.”

In het drassige land wordt druk gewerkt, stalen buizen van het warmtenet liggen in de sleuven. In de verte staan tentjes waarin gelast wordt. Het is niet eens zo heel koud maar lassen gaat beter bij de juiste omstandigheden (droog en tochtvrij). En aan de andere kant is iemand druk met een graafmachine bezig. Ronald: “Elke week gaan we samen met de opdrachtgever op ‘oogronde’. Met twee man het veld in om te kijken we hoe er gewerkt wordt. Daar maken we een verslag van en dat verslag wordt ook besproken. Hij wijst naar de mannen in veld: “Zoals je ziet hebben onze medewerkers alle persoonlijke beschermingsmiddelen goed op orde. We besteden daar ook veel aandacht aan. Ik zeg er altijd bij: je hesje aan en je helm op, het is eigenlijk hetzelfde als je sokken aantrekken dat vergeet je ‘s morgens ook niet!’