• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • ‘Het zijn de mannen van de toekomst’

‘Het zijn de mannen van de toekomst’

Net als veel bedrijven in de energiebranche heeft ook Heijmans een probleem bij het vinden van personeel voor infra- en utiliteitsprojecten. Daarnaast wil de aannemer ook iets doen op het gebied van diversiteit. Het aantrekken van nieuw, fris bloed, in de vorm van statushouders lijkt een goede insteek. Sinds oktober vorig jaar heeft Heijmans twee groepen die op dit moment een opleidingstraject volgen.

Nieuwe wegen

Het idee kwam van Simone de Kok-Valk, senior HR-manager: “Ook wij hebben de grootste moeite om goed personeel aan te trekken. En dat in een tijd waarin de hoeveelheid werk ook nog eens enorm toeneemt. Dan moet je buiten de gebaande paden gaan treden. Dus heb ik begin vorig jaar voorgesteld om eens te kijken of we statushouders kunnen opleiden om vervolgens bij ons in dienst te komen.” Daarnaast had Simone nog een doel, werken aan het diversiteitsbeleid, het aantrekken van statushouders is dan een goede optie.

Zoektocht

Collega Henk Hendrikx, directeur regionale techniek, juichte het plan van begin af aan toe. “De behoefte aan elektromonteurs is zó groot. We zijn een grote aannemer, maar dat kunnen we alleen maar zijn met goede en de juist opgeleide mensen.” De zoektocht kon beginnen, en dat bleek nog best een opgave. “We kregen heel wat aanmeldingen, maar er was een aantal dat niet goed begreep wat het werk precies inhield. Voordat de mensen aan de opleiding konden beginnen deden ze een snuffelstage. Tijdens drie meeloopdagen met een ervaren monteur, maakten de potentiële kandidaten kennis met het werk.” Al snel viel een aantal af. “Werken in de kou, wind en regen viel voor sommigen niet mee. En werken met een paraplu in je hand is nu eenmaal erg lastig”, lacht Henk. Dan kun je beter ander werk gaan doen.”

Taal

Uiteindelijk zijn er twee groepen begonnen met de opleiding, een voor infra en een voor utiliteit. De opleiding verzorgt Temphory, zij hebben inmiddels heel wat ervaring opgedaan met het opleiden van statushouders. De mensen komen overal vandaan, Syrië, Eritrea, Iran, Oeganda en Senegal. Simone: “Taal blijkt toch een lastig punt te zijn, er is een verschil tussen de taal spreken en begrijpen. In ons vak luistert dat heel nauw, je moet goed weten wat je doet, anders zijn de gevolgen niet te overzien. We zijn heel enthousiast over de groep die nu opgeleid wordt. Corona maakte het ze ook wel extra moeilijk, een groot deel van de opleiding gaat online.” Voor de praktijkopleiding is dat uiteraard een ander verhaal.

Maar ze worden niet alleen begeleid in het leren van de techniek. “Iedereen krijgt een buddy, iemand die ze wegwijs maakt in de werkcultuur en daarbuiten. Wat doe je wel en wat niet, eigenlijk voor alles buiten de techniek.” Na 1,5 jaar zijn de mannen opgeleid tot eerste monteur laagspanning distributie en eerste monteur elektrotechnische installaties. Henk: “Na de praktijklessen gaan ze samen met een ervaren monteur aan de slag. We kunnen niet wachten tot ze straks zelfstandig aan de slag kunnen. Het zijn de mannen van de toekomst.”