• U bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • ‘Aanpassen maar ook innovatie’

‘Aanpassen maar ook innovatie’

In 2017 nam Rick Kramer examenbureau Certiprotect, dat onder meer Stipel-examens afneemt, over van zijn vader. Maar voordat hij die stap zette moest hij eerst het vak leren. “Bij Tata Steel deed ik mijn vierjarige mbo-opleiding elektrotechniek. En ik heb er werkervaring opgedaan. Later heb ik me verdiept in opleidingen, lesmaterialen, examineren en leidinggeven.” Rick had een goedlopend examenbureau en werd, net als velen, verrast door corona. “Het was een uitdaging, maar zorgde ook voor innovatie.”

Mogelijkheden

In de eerste periode sloot Rick het examenbureau en nam de tijd om te kijken hoe de examens wél door konden gaan. “De praktijkexamens waren al een-op-een, dat was makkelijk te organiseren. De groepen voor de theorie-examens hebben we gesplitst. Het was niet ideaal, zeker niet wanneer je de ene dag praktijkexamen hebt en de volgende dag terug moet komen voor je theorie.”

Realiteit

Certiprotect maakt voor de praktijkexamens gebruik van practica van opleiders. “Wij kiezen ervoor om te examineren in omstandigheden zoals ze ook in werkelijkheid zijn, onder live spanning dus.” Volgens Rick kun je alleen dan beoordelen of iemand klaar is voor het echte werk. “Wanneer je simuleert, ga je er toch net iets anders mee om.” Op afstand een examen afnemen, waarbij iemand werkt met 10 kV, was voor Rick geen optie. “Als het beeld drie seconden vertraagt, en er gebeurt iets, dan ben je altijd te laat met ingrijpen.”

Flexibel

Het coronaprotocol dat Rick voor zijn examenbureau gebruikte werkte goed. “We hebben gelukkig nooit een besmettingshaard gehad. Daar waar we geen 1,5 meter afstand konden garanderen, maakten we looproutes. Theorie-examens deden we met maximaal vier personen tegelijkertijd en zo hadden we een hele lijst met maatregelen. Iedereen binnen ons bedrijf was bereid om mee te denken en was heel flexibel in het veranderen van de werkwijze. Daar kijk ik nog steeds met een heel prettig gevoel op terug.”

Handschoenen

Nu de anderhalvemetermaatregel wordt opgeheven en bijna alle maatregelen verdwijnen, zijn er ook dingen die Rick behoudt. Bij het praktijkexamen dragen kandidaten, als de situatie daarom vraagt, isolerende handschoenen. Tijdens corona moest de kandidaat eerst latex handschoenen aandoen voor hij de rubberen handschoenen aantrok. “Dat is echt een stuk hygiënischer, dat blijven we dus doen.”

Ook op het digitale vlak heeft Rick een stap gezet. “Kandidaten kunnen nu met een QR-code het evaluatieformulier invullen. Dat wilden we al heel lang, maar had eerder geen prioriteit.” Rick hoopt natuurlijk dat we het ergste achter de rug hebben. “Maar als dat niet zo is, dan zijn we nu goed voorbereid om de bedrijfsvoering weer aan te passen.”